Το πιο κοινό λάθος στο σκάκι

025 Λάθη στο σκάκι

Σε γενικές γραμμές οι αρχάριοι κάνουν πολλά τυπικά λάθη. Σε αυτό το σύντομο βίντεο...

 ...θα σας μάθω το πιο τυπικό λάθος στο σκάκι. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να κρατάμε την ένταση και να μην πάμε πίσω· όμως οι περισσότεροι παίκτες και όχι μόνο οι αρχάριοι αποφεύγουν αυτή την ένταση και συνήθως πηγαίνουν πίσω τα κομμάτια τους ή τα ανταλλάζουν με τα κομμάτια του αντιπάλου. Έτσι λοιπόν κάνουν το πιο τυπικό λάθος, δηλαδή τρώνε κάτι χωρίς να σκεφτούν.

Βίντεο με μάθημα σκάκι

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο το οποίο έφτιαξα στο κανάλι μου στο YouTube για εσάς.

Παρακάτω ακολουθούν οι παρτίδες τις οποίες χρησιμοποίησα σε αυτό το μάθημα

Παρτίδα 1

Στο πρώτο παράδειγμα μπορείτε να δείτε  μία πάρα πολύ διδακτική θέση από μία παρτίδα στο διαδίκτυο. Αν και η πρώτη κίνηση του λευκού φαίνεται προφανής είναι μεγάλο λάθος και θα σας διδάξει ένα πράγμα:

Το να τρώτε είναι Λάθος !!

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε την ένταση και να προσπαθήσετε να πάτε τα κομμάτια του αντιπάλου πίσω. Αυτή είναι πολύ γνωστή στρατηγική την οποία εφαρμόζει ο κάθε ισχυρός παίκτης σκάκι ώστε να επιβληθεί στον αντίπαλό του.  Αντιγράψτε την επιτυχημένη στρατηγική του, μην λύνεται την ένταση εύκολα και θα αρχίσετε να έχετε πολύ περισσότερες επιτυχίες του σκάκι.

Παρτίδα 2

Στο δεύτερο παράδειγμα έπαιζε ο φοβερός και τρομερός Αλιέχιν, ο οποίος ήταν και ο τέταρτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι. Υπάρχει μία ένταση στην δ-στήλη και ο μαύρος μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι για τον αναπτυγμένο πύργο μας. Εσείς τι θα κάνετε; Θα τρώγατε ή όχι;

Φυσικά το σωστό είναι να μη φάτε και να ακολουθήσετε το επιτυχημένο παράδειγμα του Αλιέχιν. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρτίδα του παρακάτω.

Παρτίδα 3

Αυτή είναι άλλη μία διδακτική παρτίδα σκάκι. Γενικά ένα κομμάτι του αντιπάλου στην περιοχή μας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και μας ενοχλεί. Όμως, όπως ήδη γνωρίζετε, δεν θα πρέπει νά το ανταλλάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη και ειδικά δεν θα πρέπει να ανταλλάσσετε κάτι όταν βοηθάτε τον αντίπαλό σας να φτιάξει θέση του.

Για παράδειγμα στη θέση του διαγράμματος αν φάμε απλά τον ίππο στο ε4 τότε ο άλλος ίππος, από το ζ6, θα πάρει τη θέση του και ο μαύρος θα έχει αναπτύξει αρμονικά τα κομμάτια του. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την παρτίδα παρακάτω.

Παρτίδα 4

Στο τελευταίο παράδειγμα παίζει ο φοβερός Σίροβ, ένας πάρα πολύ επιθετικός παίκτης, ο οποίος έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Ήταν πολύ κοντά στο να αναμετρηθεί με τον Γκάρι Κασπάροβ για τη θέση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, αλλά τελικά δεν είχε καταφέρει να μαζέψει πολλές χορηγίες και αυτό το ματς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Φυσικά αυτό έγινε για κακό του Γκάρι, γιατί όπως γνωρίζετε ο τελευταίος επέλεξε να παίξει με τον Κράμνικ από τον οποίο και ηττήθηκε το 2000!

Επίσης ο Σίροφ έχει γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο το οποίο ονομάζεται fire On The Board· στο οποίο περιγράφει πάρα πολλές επιθετικές παρτίδες του.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018
Οι 7 καλύτερες ταινίες σκάκι

Related Posts

 

Comments

Already Registered? Login Here
No comments made yet. Be the first to submit a comment

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rules-chess-strategies.com/

0
Shares