Η στρατηγική στο σκάκι

004 Στρατηγική Σκάκι

Ήδη από τον 18ο αιώνα γνωρίζουμε ότι η δομή των πιονιών είναι πολύ σημαντική στο σκάκι. Ο πρώτος που έχει αναφερθεί σε κάτι τέτοιο ήταν ο Francois Andre Danican Philidor, ο οποίος έχει υπογραμμίσει τη σημασία που έπαιζαν τα πιόνια. Παίξτε καλά με τα πιόνια γιατί είναι η ψυχή της παρτίδας είχε πει. Φυσικά τα επόμενα χρόνια, και χάρη στους κορυφαίους παίκτες της κάθε εποχής, έχουμε κατανοήσει πάρα πολλά για τη δομή των πιονιών και σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο κατανόησης.

Η δομή των πιονιών είναι πολύ σημαντική γιατί μας βοηθά να καταλάβουμε τις κύριες ιδέες μιας θέσης και το πώς να παίξουμε. Από τα πρώτα μαθήματα που θα δεχτεί κάποιος πάνω στη στρατηγική είναι οι αδυναμίες των πιονιών και των τετραγώνων. Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι τα πιόνια θα μπορούν να επηρεάσουν τη στρατηγική πάνω στην σκακιέρα από τις πρώτες κιόλας κινήσεις. Εάν θέλετε να γίνετε καλύτεροι παίκτες, τότε σίγουρα πρέπει να κατανοήσετε τις δομές των πιονιών και εδώ έχω μερικούς βασικούς λόγους για αυτό:

Θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το ρεπερτόριο ανοιγμάτων

Εάν γνωρίζει τις βασικές δομές των πιονιών αυτό σίγουρα θα βελτιώσει ολόκληρο το παιχνίδι σας. Θα έχετε ένα αρμονικό ρεπερτόριο. Ακόμα και από τις πρώτες κινήσεις θα γνωρίζετε ποια δομή πιονιών θέλετε να πετύχετε. Υπάρχουν ορισμένα συστήματα που έχουν παρόμοιες δομές πιονιών όπως το μη αποδεκτό γκάμπι της βασίλισσας, η Γαλλική άμυνα, η κάρο καν και τα λοιπά.

Θα βρίσκεται το σωστό σχέδιο

Η επιλογή σχεδίου στο μέσο της παρτίδας είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσετε να περάσετε καλά. Η πιονοδομή θα σας βοηθήσει να “διαβάσετε” τη σκακιέρα ώστε να επιλέξετε τη σωστή τοποθέτηση των κομματιών σας και το πώς να συνεχίσετε.

Θα ξεκινάτε πιο ισχυρές επιθέσεις

Υπάρχουν μερικές δομές πιονιών οι οποίες ευνοούν την επίθεση στο σκάκι. Είτε θα μπορείτε να τις επιλέξετε από την αρχή της παρτίδας είτε να τις δημιουργήσετε στο μέσο, ώστε να ξεκινήσετε μία επιτυχημένη επίθεση ενάντια στον αντίπαλο βασιλιά. Η επίθεση είναι ένα από τα πιο βασικά όπλα που έχει ένα σκακιστής ώστε να κερδίσει την παρτίδα.

Θα βελτιώσετε το χρόνο σκέψης σας

Εάν γνωρίζετε τις δομές πιονιών θα ξέρετε τι θέλετε να κάνετε και πού να οδηγήσετε την παρτίδα. Αυτό θα σώσει πολύ σημαντικό χρόνο στο ρολόι σας και θα είστε πιο ξεκούραστοι και άνετοι κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής παρτίδας. Με λίγα λόγια θα είστε πολύ πιο μπροστά από τον αντίπαλό σας.

Βελτίωση στο φινάλε 

Όπως είπαμε και στην αρχή η δομή των πιονιών είναι πάρα πολύ σημαντικό μάθημα στη στρατηγική. Από τα πρώτα μαθήματα θα μάθουμε για τις αδυναμίες των πιονιών και των τετραγώνων. Έτσι λοιπόν θα βελτιώσετε σημαντικά το φινάλε, το τελευταίο στάδιο της παρτίδας σκάκι. Θα γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν το συγκεκριμένο φινάλε είναι καλό για εσάς ή όχι. Έτσι λοιπόν θα γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν θα πρέπει μπείτε σε αυτό ή να το αποφύγετε.

Μετρήστε λιγότερες βαριάντες

Οι δομές των πιονιών θα σας βοηθήσουν να μετράτε λιγότερες συνέχειες στο σκάκι, μιας και θα γνωρίζετε εκ των προτέρων ποιο είναι το σχέδιό σας. Επίσης θα μπορείτε να βρείτε τις αδυναμίες στην παράταξη του αντιπάλου και έτσι λοιπόν θα μπορείτε να μετρήσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός στρατηγικής για αρχάριους

Το παιχνίδι μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλα μέρη, την στρατηγική και τακτική. Φυσικά αυτή είναι μία πολύ μεγάλη ταξινόμηση και υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες. Για παράδειγμα υπάρχει το ποζισιονελ παιχνίδι, δηλαδή το πώς θα τοποθετηθούν σωστά τα κομμάτια πριν αρχίσει η αποφασιστική επίθεση. Στην αποφασιστική επίθεση μπορεί να δούμε κάποια θεαματική θυσία κομματιού η οποία θα εξασφαλίζει αμέσως την νίκη.

Μπορεί ο κύριος στόχος να είναι η αναζήτηση τακτικών ώστε να κερδίσουμε υλικό, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί πάντα. Θα μπορούσαμε δηλαδή να πραγματοποιήσουμε ένα συνδυασμό ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη δομή πιονιών ή να κάνουμε άσχημα - παθητικά τα κομμάτια του αντιπάλου.

Στρατηγική εναντίον τακτικής

Τα τακτικά χτυπήματα θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε αμέσως μία κατάσταση ή ένα λάθος του αντιπάλου ενώ η στρατηγική να αποκτήσετε και να κατανοήσετε πως χρησιμοποιούνται τα κομμάτια για να έχουμε μία καλύτερη θέση. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα τακτικά χτυπήματα είναι εντυπωσιακά, όμως για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια από αυτά θα πρέπει να έχουμε μια καλή στρατηγική κατανόηση· δηλαδή να έχουμε χτίσει μία καλή θέση πριν πραγματοποιήσουμε την ξαφνική έκρηξη τακτικής.

Έτσι λοιπόν πολύ βασικό να εξοικειωθείτε με τα βασικά στρατηγικά στοιχεία του παιχνιδιού, ώστε να έχετε καλές θέσεις και κατά συνέπεια να έχετε τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών τακτικών χτυπημάτων. Έτσι λοιπόν για να γίνεται καλύτερος παίκτης θα έχετε θα πρέπει να έχετε μία καλή στρατηγική κατανόηση και ένα κοφτερό τακτικό κομμάτι. Ενώ η τακτική σας επιτρέπει να τιμωρείτε αμέσως τα λάθη του αντιπάλου σας, η στρατηγική στο σκάκι σας βοηθά να κατανοήσετε και να χρησιμοποιήσετε υπέρ σας τις μόνιμες πτυχές της θέσης.

Τα βασικά της στρατηγικής

Η στρατηγική στο σκάκι θα σας διδάξει πώς να αναπτύξετε τη θέση σας, βρίσκοντας τα υπέρ και τα κατά σε μία παρτίδα. Επίσης θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα υγιές και ολοκληρωμένο στυλ παιχνιδιού, μιας και θα έχετε αναπτύξει τις δεξιότητες στο μέσο της παρτίδας. Το μέσο της πατρίδας είναι έπειτα από την πρώτη φάση, δηλαδή το άνοιγμα.

Επίσης η στρατηγική είναι κάτι που μπορείτε να το χτίσετε σιγά-σιγά. Έχοντας αποκτήσει μία καλή βάση σήμερα μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό κομμάτι αύριο, ένα μεθαύριο και ούτω καθεξής. Θα αναρωτιέστε όμως τώρα ποιά είναι αυτά τα πρώτα στοιχεία της στρατηγικής με τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσετε. επιτρέψτε μου να σας τα παρουσιάσω.

Στρατηγική 1 | Έλεγχος του κέντρου

Έλεγξε το κέντρο και θα ελέγχετε την παρτίδα, αυτή είναι η πρώτη σημαντική στρατηγική ιδέα. Ανεξάρτητα εάν η θέση ζητά τακτικές ή στρατηγικές ιδέες σίγουρα θα πρέπει να ελέγχετε το κέντρο, γιατί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κατανοήσετε ώστε να παίζεται καλύτερο σκάκι.

Στρατηγική 2 | Ψάξε για καλύτερα τετράγωνα

Αναζητήστε συνεχώς καλύτερα τετράγωνα για τα κομμάτια σας και προσπαθήστε να βελτιώσετε τη θέση τους σε όλο το παιχνίδι. Ο έλεγχος του κέντρου και η ανάπτυξη των κομματιών σας προς αυτό είναι μια σημαντική συμβουλή, αλλά δεν πρέπει να σταματήσετε εκεί. Μπορεί να αναπτύξετε ένα κομμάτι σε μία καλή θέση, όμως να υπάρχει ένα καλύτερο το τετράγωνο για αυτό· εάν δεν το αναζητήσετε δεν θα το βρείτε!

Στρατηγική 3 | Προσέξτε την δομή πιονιών σας

Μπορεί τα στρατιωτάκια, τα πιόνια, να φαίνονται μικρά και ασήμαντα όμως παίζουνε πολύ σημαντικό ρόλο σε μία παρτίδα σκάκι. Πριν από πολλά, πολλά χρόνια δεν τα θεωρούσαν σημαντικά· για την ακρίβεια τα παρομοίαζαν με σκλάβους και προσπαθούσαν να τα θυσιάσουν ώστε να ελευθερωθούν τα κομμάτια πολύ γρήγορα. Όμως η στρατηγική έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και τα πιόνια σήμερα θεωρούνται η ψυχή της παρτίδας. Είναι αυτά που μπορούν να υποστηρίξουν τα κομμάτια μας, να κερδίσουν χώρο και να περιορίσουν τα κομμάτια του αντιπάλου.

Παγίδευση κομματιού στο σκάκι

Ο απόλυτος σκοπός της τακτικής είναι να φάμε κάποιο κομμάτι του αντιπάλου. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τακτικό χτύπημα ή να απομονώσουμε κάποιο από τα κομμάτια του αντιπάλου. Υπάρχουν πολλών ειδών τακτικά χτυπήματα όπως οι διπλές απειλές, το κάρφωμα, η υπερφόρτωση κομματιού, και πολλά ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζετε όλα για να μη σας ξεφεύγουν πάνω στις παρτίδες σας και να εκμεταλλεύεται τα λάθη του αντιπάλου όποτε αυτό είναι δυνατόν. Εάν δεν νιώθετε εξοικειωμένοι με τα τακτικά χτυπήματα μπορείτε να μελετήσετε το πρόγραμμα προπόνησης που έχω φτιάξει για εσάς πατώντας εδώ (Σημείωση: για να δείτε αυτή τη σελίδα θα πρέπει να είστε ήδη εγγεγραμμένα μέλη και να έχετε κάνει σύνδεση)

Είναι πολύ σπάνιο να φάμε κάποιο κομμάτι του αντιπάλου με ένα πιόνι μας. Αυτό συμβαίνει διότι τα πιόνια είναι πάρα πολύ αργά, ενώ τα κομμάτια είναι πολύ γρήγορα. Όμως υπάρχουν τεχνικές ακόμα και με κάποιον για να φάμε τα κομμάτια του αντιπάλου Η πιο γνωστή τακτική κίνηση είναι η διπλή απειλή, όταν για παράδειγμα ένα πιόνι απειλεί ταυτόχρονα δύο πύργους. Μία δεύτερη πιο προχωρημένη στρατηγική είναι να παγιδεύσουν ένα κομμάτι του αντιπάλου με τα πιόνια μας· αυτό φυσικά απαιτεί ειδικούς ελιγμούς.
Στην παρακάτω παρτίδα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, κατάφερα να παγιδεύσω έναν Πύργο του αντιπάλου στο κέντρο της σκακιέρας (!) έπειτα από μία διάσπαση στο κέντρο. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα παρακάτω.

Στρατηγική σκάκι | 3 σημαντικοί κανόνες

Σε ποιον από εμάς δεν αρέσουν οι επιθέσεις; Η επίθεση είναι πολύ σημαντική, όμως θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιους κανόνες. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές επιθέσεις, μιας και μπορούμε να επιτεθούμε είτε με τα κομμάτια μας, είτε με τα πιόνια μας. Αν και οι επιθέσεις με τα πιόνια δεν είναι τόσο συνηθισμένες, είναι πάρα πολύ ισχυρές. Εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε εύκολα γραμμές με τα κομμάτια μας, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πιόνια μας ώστε να καταστρέψουμε την άμυνα του αντιπάλου.
Αναμφισβήτητα τα πιόνια θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε πολλές δυνατές επιθέσεις, όμως κρύβουν και μερικούς κινδύνους. Εδώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τρεις πολύ βασικούς κανόνες τους οποίους θα πρέπει να σκέφτεσαι πριν αρχίσετε μία αποφασιστική επέλαση με τα πιόνια.

Πρώτος κανόνας | Τα πιόνια δεν γυρίζουν ποτέ πίσω. Λοιπόν πριν μετακινήσετε ένα ποιον Ίσως να πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά γιατί αυτή θα είναι μία απόφαση η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την παρτίδα.

Δεύτερος κανόνας | Τα προχωρημένα πιόνια μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε επιθέσεις, όμως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ευάλωτα· ειδικά εάν δεν υποστηρίζονται πολύ καλά από τα κομμάτια μας.

Τρίτος κανόνας | Εδώ δεν πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για τα πιόνια, αλλά για τα τετράγωνα. Τα πιόνια μας είναι πολύ σημαντικά γιατί ελέγχουν τετράγωνα στην περιοχή μας. Εάν προχωρήσουμε τα πιόνια μας πολύ γρήγορα, τότε αυτά αφήνουν πίσω τους πολλά αδύνατα τετράγωνα τα οποία ο αντίπαλός μας μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Αυτοί είναι τρεις πολύ βασικοί κανόνες στη στρατηγική οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε τα πιόνια σας με επιτυχία. Δεν τους ανέφερα απλά για να σας απογοητεύσω και να μην κάνετε ποτέ επιθέσεις με τα πιόνια. Τα πιόνια είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχημένη επίθεση, όμως οι παραπάνω τρεις κανόνες χρησιμοποιούνται συνέχεια από τους ισχυρούς παίκτες ώστε να έχουν επιτυχία στις παρτίδες τους. Από εδώ και πέρα μπορείτε να το κάνετε και εσείς!

 Πρόγραμμα προπόνησης σκάκι

Πατώντας Εδώ

(Σημείωση: Για να δείτε τον σύνδεσμο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένα και συνδεδεμένα μέλη)

Πώς να κερδίσετε μία κερδισμένη παρτίδα

Σας έχει συμβεί ποτέ να είστε σε μία κατάσταση όπου γνωρίζετε ότι κερδίζεται και το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε ολόκληρο το βαθμό της νίκης; Όμως τα πράγματα στην πράξη δεν είναι τόσο απλά, γιατί ένα από τα δυσκολότερα σημεία μιας σκακιστικής παρτίδας είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε μία ήδη κερδισμένη θέση.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι ή κερδισμένη θέση. Αναμφισβήτητα μία θέση μπορεί να θεωρηθεί κερδισμένη όταν έχουμε αποφασιστικό, περισσότερο, υλικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα εάν έχουμε μία επιπλέον βασίλισσα τότε μπορούμε να κερδίσουμε εύκολα έτσι δεν είναι;

Η ψυχολογία στο σκάκι

Σίγουρα θα έχει συμβεί και σε σας να μην καταφέρετε να κερδίσετε μία κερδισμένη θέση ή ακόμη χειρότερα και να τη χάσετε! Από ένα τέτοιο γεγονός η αυτοπεποίθησή μας μπορεί να κλονιστεί, θα αρχίσουμε να μην πιστεύουμε τόσο στον εαυτό μας, και αυτό να επηρεάσει και τα μελλοντικά μας παιχνίδια.

Όμως μην ανησυχείτε γιατί αυτό είναι ένα πολύ κοινό λάθος που συμβαίνει σε όλους τους παίκτες. Εφόσον συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό γίνεται, τότε σίγουρα υπάρχει τρόπος για να το αλλάξουμε. Για να κερδίσουμε μία κερδισμένη θέση χρειάζεται να έχουμε μια καλή τεχνική κατάρτιση· και η τεχνική είναι κάτι που διδάσκεται στο σκάκι και σιγά-σιγά μπορούμε να την βελτιώσουμε.

Οι πολύ ισχυροί παίκτες μπορούν να αξιοποιήσουν κάποιο είδος πλεονεκτήματος εύκολα και είτε να το μετατρέψουν σε κάποιο άλλο είτε σε νίκη.

Τεχνική 1 | Ανταλλαγή κομματιών

Η πιο ισχυρή τεχνική εκμετάλλευσης είναι η ανταλλαγή κομματιών. Εάν έχουμε κάποιο υλικό πλεονέκτημα τότε αλλάζοντας τα υπόλοιπα κομμάτια πηγαίνουμε προς το φινάλε, στο οποίο ο αντίπαλος δεν θα έχει εύκολα αντί-παιχνίδι και για αυτό θα μπορούμε να μετατρέψουμε την υπέροχη μας σε νίκη. Με απλά λόγια ανταλλάσσοντας τα κομμάτια του στερούμαι επιθετικές δυνατότητες και κάνουμε το έργο μας πολύ πιο εύκολο.

Τεχνική 2 | Σταματήστε τις απειλές

Είναι λογικό ο αντίπαλος να έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες απειλές και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ενδιαφερθούμε γι’ αυτές ώστε να τις σταματήσουμε. Οι απειλές μπορούν να δώσουν αντί-παιχνίδι στον αντίπαλο και η θέση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Τεχνική 3 | Σταθεροποίηση της θέσης

Έχοντας κάποιο πλεονέκτημα, για παράδειγμα υλικό ή ποσιτιονελ, θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε τη θέση μας κάνοντας την πιο συμπαγή. Τα κομμάτια μας θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται ώστε το ένα να βοηθάει το άλλο. Μία σταθερή θέση δίνει λιγότερες δυνατότητα στον αντίπαλο να μπλέξει το παιχνίδι και να δημιουργήσει προβλήματα.

Τεχνική 4 | Διασκεδάστε το

Η τελευταία και μάλλον πιο σημαντική συμβουλή είναι να βλέπουμε μία κερδισμένη θέση ως μία ευχάριστη διαδικασία. Έχοντας μία κερδισμένη θέση σημαίνει ότι λογικά θα κερδίσουμε και το βάρος θα πρέπει να πέσει τον αντίπαλό μας ώστε να βρει καλές κινήσεις και να μην χάσει αμέσως. Κοιτάξτε λίγο περισσότερο τη θέση σας και απολαύστε τις καλές θέσεις των κομματιών σας· είναι η σωστή προσέγγιση.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λάθος να υπερφορτωθούμε με αρνητικά συναισθήματα και να θεωρήσουμε ότι πρέπει υποχρεωτικά να κερδίσουμε μία καλύτερη θέση. αυτό δημιουργεί περισσότερο άγχος και έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Η τελευταία λοιπόν τεχνική είναι να εστιάσετε στις καλές κινήσεις και όχι στο αποτέλεσμα.


Έτσι λοιπόν κατανοούμε ότι είναι σημαντική η τακτική αλλά και η στρατηγική για να παίζουμε καλά. Εάν θέλετε να αναπτύξετε πολύ περισσότερο αυτές τις ιδέες, τότε θα σας πρότεινα να μελετήσετε το πρόγραμμα προπόνησης “αρχάριος 800” που έχω φτιάξει ειδικά για εσάς. Για να δείτε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είστε μέλη της σελίδας. Μην χάνετε χρόνο και δημιουργήστε το δωρεάν κωδικό σας πατώντας εδώ

Εφόσον συνδεθείτε στη σελίδα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την μελέτη του προγράμματος προπόνησης

K T program gr

πατώντας εδώ

Σημείωση: Αυτό είναι ένα πρόγραμμα προπόνησης για μία χρονιά. Εάν το ακολουθήσετε με συνέπεια, τότε το παιχνίδι σας θα βελτιωθεί δραματικά προς το καλύτερο!

Πόσο καλοί είστε στο σκάκι;

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη στρατηγική για να βελτιωθείτε στο σκάκι έχω δημιουργήσει για εσάς ένα σκακιστικό κουίζ. Από εδώ και στο εξής μπορείτε να το δοκιμάζετε ώστε να ελέγξετε τη σκακιστική σας δύναμη. Μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ.

Κοινά λάθη

Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά λάθη τα οποία συμβαίνουν τις παρτίδες των αρχαρίων ή άπειρων σκακιστών τα οποία είναι το τελικό χτύπημα, έλλειψη τακτικών μοτίβων, προβλήματα στο φινάλε. Για παράδειγμα όταν έχουν την ευκαιρία να κάνουν την νικηφόρα κίνηση την παραβλέπουν, δεν γνωρίζουν αρκετά τακτικά μοτίβα και αυτό μειώνει τις πιθανότητες τους να διεκδικήσουν το πλεονέκτημα. Φυσικά δεν γνωρίζουν βασικές ιδέες στο φινάλε, έτσι λοιπόν προσπαθούν να το αποφύγουν .Αυτά τα λάθη σας μοιάζουν γνωστά;

Εάν ναι, τότε είσαι στο σωστό μέρος γιατί πρόκειται να σας βοηθήσω να τα εξαλείψετε. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναγνωρίσουμε ένα λάθος και έπειτα μπορούμε εύκολα να φτάσουμε στη λύση του. Δίνω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στα λάθη που μπορείτε να κάνετε και για αυτό λοιπόν έχω φτιάξει αυτά τα παλζ ώστε να αναγνωρίσετε τις σκακιστικές σας ικανότητες. Γνωρίζετε την ειδική καρτέλα στην ιστοσελίδα η οποία λέγεται “ποιος είσαι;” Μπορείτε να τη βρείτε εύκολα πατώντας στο μενού στο πάνω μέρος και επιλέγοντας το “προπονητής”. Έπειτα πηγαίνετε στο βήμα 4 και από κει θα δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Μπορείτε να πάτε εκεί ακολουθώντας το σύνδεσμο πατώντας εδώ.Έλλειψη οργάνωσης

Πριν το 2000 πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο να βρει κάποιος καλό υλικό στο σκάκι και να βελτιωθεί. Έπειτα από εκείνη την περίοδο άρχισα να βοηθάει πάρα πολύ ίντερνετ και οι υπολογιστές. Το πρόβλημα όμως παρέμενε το ίδιο, γιατί δεν υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης βήμα προς βήμα ώστε να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Συνήθως οι προπονητές ζητούσανε πάρα πολύ δύσκολα πράγματα από τους μαθητές, έτσι λοιπόν η πλειονότητα σταματούσε να παίζει σκάκι. Ωστόσο μερικοί προχωρούσαν, μάθαιναν κάποια πράγματα και γίνονταν καλύτεροι παίκτες. Ωστόσο κάποια στιγμή έβρισκαν εμπόδια γιατί τους έλειπαν οι βασικές γνώσεις. Είναι πολύ εύκολο να μάθει κάποιος 15-20 κινήσεις θεωρίας σε ένα συγκεκριμένο άνοιγμα, αλλά όλες αυτές τις γνώσεις θα είναι άχρηστες εάν δεν γνωρίζει πιο σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα, είναι πιο σημαντικό να μπορεί να μετρήσει βαριάντες (να δει μπροστά), να εφαρμόσει το σωστό τρόπο σκέψης, πώς να μην χάνει τα κομμάτια του (η οπτικοποίηση θα μας βοηθήσει πολύ σε αυτό), ακόμη το πώς να παίζει ένα βασικό φινάλε βασιλιάς και πιόνι εναντίον βασιλιά.

Ώθηση στο σκάκι

Διδάσκω σκάκι από το 2005 σε πολλά σχολεία, συλλόγους και σε ιδιαίτερα μαθήματα. Ωστόσο αντιμετώπιζα δυσκολίες πώς να οργανώσω το υλικό, ώστε να προσφέρω τον καλύτερο τρόπο βελτιώσεις στον κάθε παίκτη. Έτσι λοιπόν είχα ξεκινήσει να αναδιοργανώνω τα παραδείγματα μου, να βρίσκω χαρακτηριστικά παιχνίδια για το κάθε διαφορετικό σκακιστικό επίπεδο.

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται τα καλύτερα από το 2010 μιας και οι ιστοσελίδες άρχισαν να φτιάχνουν σκακιστικές σειρές μαθημάτων και οι ισχυροί παίκτες να κάνουν ζωντανές παρουσιάσεις στα κορυφαία τουρνουά. Αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στο σκάκι και άρχισαν να εμφανίζονται μερικές σειρές βιβλίων όπως το Βήμα Βήμα από τον Con van Wijgerden και το Boost Your Chess από τον GM Arthur Yusupov.

Το 2013 ξεκίνησα να δουλεύω στην Remote Chess Academy ως Affiliate manager και λίγο αργότερα ως Translator manager· μιας και βοήθησα στην μετάφραση των μαθημάτων στα Ελληνικά, καθώς και σε άλλες γλώσσες. Το 2016 ξεκίνησα σε μια πολύ πιο σημαντική θέση του Academy manager. Οι αρμοδιότητές μου είναι να σχεδιάζω, να ελέγχω και να οργανώνω τα μελλοντικά μαθήματα. Για εμένα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μιας και συνεργάζομαι με τιτλουχους παίκτες. Μπορείτε να ρίξετε μία γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα της RCA πατώντας εδώ.

Δομή προπόνησης

Ο κοινός παρονομαστής των προαναφερθέντων πηγών είναι το πρακτικό μέρος, έπειτα από τα θεωρητικά μαθήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βλέπουμε συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί το να φτιάξουμε ένα θεωρητικό μάθημα χρειαζόμαστε 2-3 καλά παραδείγματα, όμως εάν θέλουμε ένα καλό πρακτικό μέρος θα πρέπει να βάλουμε περίπου 10 διδακτικά παιχνίδια. Για να βρούμε 10 καλά παιχνίδια θα πρέπει να ψάξουμε ανάμεσα σε 100 με 500 παραδείγματα!

Το επόμενο πρόβλημα είναι η κατηγοριοποίηση των μαθημάτων. Νομίζω ότι  ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να χωρίσουμε τα παραδείγματα ανάλογα με το πόσες κινήσεις μπροστά θα πρέπει να δούμε. Επίσης θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τα βασικά τα τακτικά μοτίβα και έπειτα να πάμε στα πιο περίπλοκα. Θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τις βασικές εικόνες ματ και έπειτα από αυτό να μελετήσουμε την επίθεση στο σκάκι.

Οι προαναφερθείσες σειρές Βήμα Βήμα και Boost Your Chess έχουμε μία καλή δομή και βαθμιαία αύξηση δυσκολίας. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε αρκετά σπάνια.

Βήμα Βήμα

Το βασικό πρόβλημα των μαθημάτων της σειράς βήμα-βήμα είναι ότι στοχεύει κυρίως σε παιδιά. Τα θεωρητικά μαθήματα φτάνουν περίπου το 1200 με 1300 ΕΛΟ. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορεί να φτάσει κάποιος το 2000 ΕΛΟ μελετώντας τη σειρά, αλλά αυτά είναι ανοησίες.

Η σειρά δεν εξετάζει κανένα συγκεκριμένο άνοιγμα, δεν μελετά τον σκακιστικό τρόπο σκέψης, δεν εξηγεί τα βασικά λάθη που κάνει ο κάθε παίκτης σε διάφορες κατηγορίες και αρκετά μαθήματα επαναλαμβάνονται. Επίσης εστιάζει πολύ λίγο στην επίθεση, μία πολύ χαρακτηριστική ικανότητα για παίκτες πάνω από το 1400. Επίσης λείπουν πάρα πολλά στρατηγικά στοιχεία τα οποία θα χτίσουν το παιχνίδι των παικτών από το 1500 έως το 2000. Τέλος η σειρά είναι αρκετά αργή, ένα πάρα πολύ καλό πράγμα για παιδιά, απεναντίας όμως ένας ενήλικας μπορεί εύκολα να βαρεθεί.

Boost Your Chess

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι ο Yusupov έχει κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδο στο συγγραφικό του έργο. Συνήθιζε να δουλεύει με τον Dvoretsky· και μαζί είχαν γράψει πολλά βιβλία. Αναμφισβήτητα η σχολή τους έχει βγάλει πολλούς grandmasters και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό. Ωστόσο τα βιβλία τους είναι αρκετά δύσκολα και δεν έχουν καλή αναλογία θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων. Για παράδειγμα ένα θεωρητικό μάθημα μπορεί να είναι στο επίπεδο 3, ενώ η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι στο επίπεδο 10!

Ένας φίλος μου, ο οποίος έχει διαβάσει όλα τα βιβλία τους, μου λέει να πάμε για καφέ και να αναλύσουμε παρτίδες. Είναι πιο δυνατός παίκτης από εμένα και θα σκεφτείτε τι τυχερός που είμαι. Κάθε άλλο! Συνήθως μου ζητάει να βρω πάρα πολύ δύσκολες κινήσεις τις οποίες υπολογίζει ο υπολογιστής μόνο, γι’ αυτό το λόγο αποφεύγω να βγαίνω μαζί του και να κάνω δωρεάν προπόνηση. Αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένας υπέροχος άνθρωπος· όταν δεν μιλάει για σκάκι… :D

Επανερχόμενοι στον Yusupov θα ήθελα να πω ότι έχει κάνει φοβερή πρόοδο στην μέθοδο διδασκαλίας του. Τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα είναι περίπου το ίδιο τώρα, ωστόσο η δυσκολία των βιβλίων του ίσως να απογοητεύσει μερικούς ανθρώπους και να σταματήσουν το σκάκι. Ομοίως, τα κάνουν σχεδόν απαγορευτικά για κάποιο παιδί που μόλις ξεκινάει να μαθαίνει.

Για παράδειγμα τα πρώτα μαθήματα στο πρώτο βιβλίο του μιλάνε για τις εικόνες ματ. Τα έχει βάλει όλα μαζί μέσα σε 2 κεφάλαια και 10 σελίδες. Προσωπικά είμαι παίκτης του 1900 έπρεπε να σκεφτώ πολύ σοβαρά για να βρω τις απαντήσεις. Ένα ακόμη σημείο, κατά την άποψή μου, είναι ότι τα θεωρητικά του μαθήματα είναι μικρά.

Τα συμπεράσματά μου

Παρακαλώ μην παρεξηγήσετε τη σκληρή κριτική που κάνω. Θεωρώ πολύ καλές και αυτές τις δύο σειρές. Τη σειρά βήμα-βήμα τη χρησιμοποιούμε στο σκακιστικό σύλλογο ΔΙΑ Πετρούπολης, τον καλύτερο και μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας. Επίσης, χρησιμοποιώ περιστασιακά παραδείγματα από τα βιβλία του Yusupov στις ιδιαίτερές μου προπονήσεις. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι μου αρέσουν όλα αυτά τα βιβλία τους, αλλά θεωρώ ότι μπορούν να βελτιωθούν κι άλλο.

Η τέλεια επιλογή για εσάς

Για αυτό το λόγο φτιάχνω το πρόγραμμα προπόνησης· το οποίο είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Το έχω χωρίσει σε επίπεδα. Θεωρώ ότι ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα του στο σκάκι κατά 100 ΕΛΟ κάθε χρονιά. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες την εβδομάδα για περίπου 8 - 9 μήνες. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε τη δουλειά σας ή να πηγαίνετε σχολείο, αλλά παράλληλα μπορείτε να αφιερώνετε 1 ώρα την εβδομάδα για να κάνετε το θεωρητικό μάθημα και άλλη 1 ώρα ώστε να λύνετε μερικές πρακτικές ασκήσεις πάνω σε αυτό.  Παρακαλώ σημειώστε ότι είπα 8 - 9 μήνες γιατί μεσολαβούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, Πάσχα και του καλοκαιριού. Φυσικά μπορείτε να μελετάτε πιο εντατικά για να έχετε πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Δομή μαθημάτων Άπειρος 1100

Σε αυτό το άρθρο μιλάω για το πρόγραμμα προπόνησης "Άπειρος 1100" στο οποίο μπορείτε να μάθετε όλες τις εικόνες ρουά ματ χωρισμένες σε ενότητες μαζί με ασκήσεις. Θα βρείτε πάρα πολλά στοιχειώδη φινάλε όπως βασιλιάς και πιόνι εναντίον βασιλιά , πύργος εναντίον ίππου, πύργος εναντίον αξιωματικού, κτλ. Πολύ παίκτες κάνουν συγκεκριμένα λάθη σε αυτό το επίπεδο, οπότε σας τα παρουσιάζω ώστε να σταματήσετε να τα κάνετε εσείς. Φυσικά θα κοιτάξουμε και μερικά τυπικά λάθη στο άνοιγμα ώστε έπειτα από τα μαθήματα να μη συμβαίνουν στα παιχνίδια σας. Επίσης θα μιλήσουμε για την οπτικοποίηση, μία πολύ βασική τεχνική η οποία θα σας βοηθήσει στο μέτρημα καθώς και να μην χάνετε τα κομμάτια σας.

Σημείωση: Εάν θέλετε να δείτε πώς δουλεύει το πρόγραμμα προπόνησης τεχνικά τότε θα σας πρότεινα να εγγραφείτε στη δωρεάν σειρά μαθημάτων Νεοσύλλεκτος 500. Μπορείτε να δείτε ότι λειτουργεί σε κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ, σταθερό, windows, MAC, και Linux. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μελέτη πατώντας εδώ.

Σημείωση 2: Διανύουμε μία περίοδο εκπτώσεων, το Black week, και για αυτό το λόγο έχω ετοιμάσει για εσάς ένα ειδικό κουπόνι έκπτωσης το οποίο είναι 50% μείον για όλα τα μαθήματα επί πληρωμή που έχω στην ιστοσελίδα μου. Το όνομα από το κουπόνι είναι black . Αυτό το κουπόνι ισχύει από σήμερα έως και τις 2 Δεκεμβρίου. Εύχομαι μία καλή περίοδο εκπτώσεων και ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός του lockdown για περισσότερη μελέτη στο σκάκι!

Η ερώτηση της ημέρας

Ποιό είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, βίντεο, ή σειρά μαθημάτων; Είστε ευπρόσδεκτοι να το γράψετε στα σχόλια.

04 Beginner gr

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα προπόνησης κάνοντας κλικ παρακάτω.

Άπειρος 1100

Σημείωση: Θα πρέπει να έχετε συνδεθεί για να μπορέσετε να το δείτε. Μπορείτε να κάνετε δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα.

5 μοιραία λάθη στην προπόνηση και πώς να τα αποφύγετε!

Μία από τις πιο θετικές ερωτήσεις στο σκάκι είναι πώς να βελτιωθώ. Αυτή είναι μία ερώτηση που απασχολεί τον κάθε σκακιστή σήμερα και στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε κάποια σημαντικά λάθη τα οποία πρέπει να φύγετε.

1. Αποφεύγοντας τα στοιχειώδη

Σχεδόν όλοι οι σκακιστές έχουν προτιμήσεις στην προπόνηση. Επίσης προτιμούν να παίζουν σε πολύ συγκεκριμένος χρόνος σκέψεις. Το πιο χαρακτηριστικό λάθος είναι ότι σπαταλάνε το χρόνο τους, δηλαδή συγκεντρώνονται σε λάθος πράγματα, για αυτό συμβαίνει για τους παίκτες που είναι κάτω το 2000 ΕΛΟ. Αντί να δουλέψουν στις τρεις κυρίες βασικές κατηγορίες τακτικά, φινάλε και ποζισιονέλ παιχνίδι, συνήθως χαλάνε το χρόνο τους κοιτώντας περίεργες γραμμές στο άνοιγμα, παγίδες, και γρήγορες θυσίες κομματιών! Εσείς δεν θα πρέπει να κάνετε αυτό το μοιραίο λάθος και θα πρέπει να αφιερώνετε το χρόνο προπόνησης μελετώντας σημαντικά θέματα για το επίπεδό σας.

2. Δεν υπάρχει πρόγραμμα προπόνησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καμία ιδέα σχετικά με το πρόγραμμα προπόνησης. Έχουν διάφορα βιβλία για σκάκι, μερικές ντουζίνες περιοδικά, ίσως έχουν αγοράσει κάποια DVD και γνωρίζουν όλα τα προγράμματα για το σκάκι. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ποιότητα του σκακιστικού υλικού είναι το κλειδί για να κάνουν πρόοδο στο σκάκι.

Ένας φίλος μου έχει ολόκληρο βιβλιοθήκη από σκακιστικό υλικό, εκατοντάδες σκακιστικά βιβλία, δεκάδες DVD, και όλα τα γνωστά προγράμματα που παίζουν σκάκι. Πιστεύετε ότι αυτό τον βοήθησε να βελτιωθεί; Είχε περίπου 1200 ΕΛΟ πριν από 30 χρόνια και αφού αγόρασε όλο αυτό το υλικό κατάφερε να αποκτήσει περίπου 100 επιπλέον μονάδες...Έτσι λοιπόν, δεν έχει σημασία τι υλικό έχουμε στο σπίτι μας αλλά πόσα έχουμε στο κεφάλι μας και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αυτά σε μία πραγματική παρτίδα σκάκι. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα πρέπει να δουλέψει στο σκάκι και να κάνει σκακιστική προπόνηση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αν δεν έχετε κάποιον προσωπικό προπονητή ή εάν στο Σύλλογο σας δεν κάνουνε σοβαρή δουλειά, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα προπόνησης που έχω φτιάξει για εσάς.

Ξεκινήστε την Προπόνηση Πατώντας Εδώ

(Σημείωση: για να δείτε αυτή τη σελίδα θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένα μέλη και να έχετε συνδεθεί.)

3. Δεν αναλύεται τα παιχνίδια σας

Σε όλους μας αρέσει να κερδίζουμε γιατί μας κάνει χαρούμενος. Επίσης είναι ευρέως γνωστό ότι κανένας δεν θέλει να χάνει. Οι νίκες μας κάνουν να νιώθουμε ωραία, αλλά θα μάθουμε πολύ περισσότερα από τις ήττες μας. Αυτό μάλλον θα το γνωρίζετε ήδη, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να αναλύσουν τα παιχνίδια που έχασαν. Γνωρίζετε ότι οι ισχυροί σκακιστές χαλάνε πολλές ώρες ώστε να αναλύσουν τα παιχνίδια τους;

4. Δεν υπάρχει συνέπεια

Γιατί δεν παίζω σαν τον Κάρλσεν, Κασπάροφ ή τον Φίσερ; Αφού μελέτησα δύο ολόκληρες ώρες αυτή την εβδομάδα! Αυτό ακούγεται ανόητο, έτσι δεν είναι; Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσοι σκακιστές σκέφτονται έτσι. Δεν ρωτούν απαραίτητα γιατί δεν παίζουν όπως ο Κασπάροφ, αλλά απογοητεύονται γιατί δεν μπορούν να βελτιωθούν, περνώντας μια ώρα ή δύο στο σκάκι κάθε δεύτερη εβδομάδα, κάθε επόμενο μήνα.

Εάν θέλετε να έχετε επιτυχίες σε οτιδήποτε κι αν κάνετε στη ζωή σας, τότε θα πρέπει να είστε συνεπείς. Είναι πολύ καλύτερο να δουλεύετε στο σκάκι 45 λεπτά κάθε μέρα, αντί να κάντε την υπερπροσπάθεια των 5 ωρών μία φορά την εβδομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στο γυμναστήριο· δηλαδή δεν μπορείτε να πάτε μία μέρα την εβδομάδα και να να γυμνάζεστε για πέντε συνεχόμενες ώρες, έτσι δεν είναι;

5. Δεν προκαλείτε τον εαυτό σας

Ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο που αποτρέπει τη βελτίωση πολλών παικτών σκακιού Είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πρόκληση. Αυτό γίνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως η επίλυση εύκολων τακτικών παζλ, παίζοντας εναντίον ασθενέστερων αντιπάλων, αποφεύγοντας τον υπολογισμό μεγάλων βαριαντών, παίζοντας πολύ ασφαλή ανοίγματα κ.τ.λ. Με άλλα λόγια, δεν θέλουν να φύγουν από τη ζώνη άνεσης.

Αν θέλετε να βελτιωθείτε, πρέπει να κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να παίξετε ενάντια σε ισχυρότερους παίκτες, να λύσετε δυσκολότερα τακτικά παζλ, να υπολογίσετε πιο περίπλοκες βαριάντες, να παίρνετε ρίσκα κτλ. Ένας γνωστός προπονητής ράγκμπι είπε ότι η ένταση μας κάνει πιο ισχυρούς.

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο παρακαλώ κοινοποιήστε το γιατί θα αρέσει και στους φίλους σας!

Traxler Counter Attack Chess Opening Variation
How to win the Sicilian Defense

Related Posts

 

Comments

Already Registered? Login Here
No comments made yet. Be the first to submit a comment

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rules-chess-strategies.com/

0
Shares